fbpx

De meest effectieve manier om doelstellingen te behalen

19 november 2020

Er zijn verschillende manieren om doelstellingen te behalen, net zo min er verschillende routes bestaan om de top van een berg te bereiken.

Wanneer heb jij de meeste kans om de top van deze berg (of jouw doel) te bereiken?
1. Je gaat klagend en gefrustreerd de berg op;
2. Je neemt verantwoordelijkheid (obstakels werk je weg);
3. Bovenop punt 2 zet je jouw sterkte in;
4. Bovenop punt 3 zet je flow skills in om de top te bereiken?

De bedrijfscultuur heeft grote invloed op de manier waarop medewerkers de doelstellingen van de organisatie willen behalen. Wij onderscheiden vier bedrijfsculturen. Op het laagste niveau – reactieve cultuur – kunnen doelstellingen gehaald worden, maar kosten zeer veel moeite. Op het hoogste niveau – flow cultuur – voelt het behalen van de doelstellingen moeiteloos aan, hoewel er nog harder gewerkt wordt dan op niveau 1. Alleen voelt dit niet zo aan. Een beschrijving van de vier culturen vind je hieronder.


1. Reactieve cultuur 

In een reactieve cultuur stellen mensen zich afhankelijk op en zitten veel in het drama. Er wordt geen verantwoordelijkheid genomen, waardoor veel automatisch gedrag getoond wordt: gevoelens van machteloosheid, frustratie, oordelen over anderen, roddelen en veel klagen. Het ligt altijd aan iemand of iets anders. Er heerst een groot wantrouwen naar anderen en conflicten worden onderdrukt. Er werken behoeftige mensen die eerst willen krijgen, voordat ze willen geven.

2. Acterende cultuur 

Een actieve cultuur leidt als eerst tot meer samenwerking, maar er is nog geen synergie. We worden mededogend en tolereren de mensen die ons niet liggen. Zodra we mededogend zijn krijgen we oprechte wil om anderen te helpen – dingen worden niet meer zo persoonlijk genomen, maar we willen nog altijd mensen veranderen.  Vervolgens beginnen we onze verschillen te overbruggen en ontstaat er al meer synergie. We oordelen minder – het is zoals het is. We willen niet meer zozeer anderen veranderen: we zijn meer bezig met wat we zelf anders kunnen doen. We nemen verantwoordelijkheid.

3. Groeiende cultuur
Mensen gaan op zoek naar hun talenten en willen deze optimaal inzetten. In deze fase is men pro actief en gaat men zelf op zoek naar de steun die nodig is. Mensen willen leren, veranderen en ervaringen vorm geven die leiden tot groei.  Bij het verdelen van taken wordt iedereen in zijn kracht gezet. Onderlinge verschillen worden gerespecteerd en gewaardeerd. Het empathisch vermogen is hoog, feedback wordt gewaardeerd en men spreekt elkaar aan op zijn verantwoordelijkheden. 

4. Flow cultuur
Op dit niveau gaan werknemers uitdagingen aan en benutten hierbij hun talenten.  Op dit niveau komt bevlogenheid en flow voor (spontaan, plezier, spontane creativiteit). Gedrag wordt geleid door wijsheid. Onze emotionele staat hangt niet langer af van anderen en situaties – we staan boven de prikkels en het drama. Creativiteit, vertrouwen en openheid voeren de boventoon. De persoonlijke ontwikkeling krijgt een nieuwe boost met het aanleren en toepassen van fundamentele Flow Skills. Op het werk worden steeds meer optimale ervaringen en prestaties geleverd.

In welke cultuur wil jij werken? In welke cultuur werk jij nu?

Next Talent helpt jou en je organisatie graag om naar het volgende niveau te groeien.

Neem contact op