Wat men zegt over de talententest

Had ik deze talententest al maar op mijn 18e kunnen doen. Zeer waardevolle informatie! Mark Nottrot
Het effect is direct merkbaar, nu ik mijn talenten meer inzet. Robin van der Zwam

Next Talent

Unlock your talents

Ontdek jouw Top 5 Talenten!

Ga direct aan de slag met jouw talenten en functioneer met plezier en naar jouw mogelijkheden.

Ga naar de Test

Onderscheid jezelf!

Iedereen heeft unieke talenten! Met de talententest ontdek je jouw top 5 talenten, maar ook hoe je vervolgens jouw talenten kunt ontwikkelen en benutten in jouw studie, werk en/of vrije tijd.

Wat zijn talenten?

Er bestaan veel interpretaties betreft het begrip talent. Dit zorgt veelal voor verwarring. Zo wordt het begrip talent bijvoorbeeld vaak verward met het begrip toptalent. Om deze verwarring te voorkomen maakt Next Talent een duidelijk onderscheid tussen Intrapersonal Talent (=talent) en Interpersonal Talent (=toptalent).


Intrapersonal talenten zijn de talenten die binnen een persoon aanwezig zijn en interpersonal talenten zijn de talenten die zichtbaar zijn tussen personen. Zo kunnen persoon X en Y beide muzikale intrapersonal talenten hebben, maar indien persoon X een veel hoger muzikaal niveau heeft dan persoon Y, dan heeft persoon X ook een interpersonal talent en persoon Y niet. In onderstaande tabel wordt het verschil tussen intrapersonal talent en interpersonal talent schematisch duidelijk gemaakt.


 

Intrapersonal talent
(= talent)

Interpersonal talent
(= toptalent)

Talenten binnen een persoon aanwezig

V V

Talenten tussen personen aanwezig

X V

X = niet aanwezig;    V = aanwezig


Zo heeft ieder mens intrapersonal talenten, iets waarin hij relatief goed in is, meer  voorkeur voor heeft, zich relatief goed bij voelt etc. Maar dit wil niet automatisch zeggen dat dit ook een interpersonal talent is; een talent dat door de buitenwereld als opmerkelijk wordt beschouwd!

Mensen die hun talenten gebruiken..

  • doen niets liever dan hetgeen ze aan het doen zijn;
  • presteren beter;
  • hebben veel plezier in hun activiteiten;
  • ervaren betere interacties met anderen;
  • en zijn creatiever.

Het Talenten Assessment rapport geeft o.a.

  • Jouw top 5 talententhema's
  • Manifestaties van jouw talenten
  • Actiepunten die je kunt ondernemen
  • Suggesties van banen en branches
Bekijk inhoud

Jouw talenten essentieel bij jouw carrière

Het geheim van het creëren van jouw droombaan is het maximaliseren van jouw talenten in je werk.
Als dit je lukt zul je beter presteren en meer geluk ervaren in je werk. Filosoof Confucius zei: “Doe werk waarin je je talenten kunt gebruiken en je zult nooit een dag in je leven werken”.

Meer info

Al van kinds af aan vragen vrienden, familie en leraren je weleens wat voor werk je graag zou willen doen. De meeste voelen zich hierdoor enigszins gedemoraliseerd omdat zij (nog) niet direct met een antwoord kunnen komen. En ook al is men al een aantal jaren aan het werk, dan weet men het maar al te vaak nog steeds niet.


Lees een doorsnee carrièreboek en je komt altijd de welbekende raad tegen: zoek een baan die bij je past! Want wanneer je eenmaal een gepaste baan gevonden hebt; voelt werk niet meer als werk, je hebt plezier en doe je echt wat je bent. “Maar hoe kom je dan aan zo’n baan?” is dan maar al te vaak de vraag.  


Het geheim van het creëren van jouw droombaan is het maximaliseren van jouw talenten in je werk. Als dit je lukt zul je namelijk beter presteren en meer geluk ervaren in je werk. Filosoof Confucius zei: “Doe werk waarin je je talenten kunt gebruiken en je zult nooit een dag in je leven werken”.


De eerste stap naar het vinden van de baan die bij je past is dus het identificeren van jouw unieke talenten!

Jouw talenten essentieel bij jouw studie

Kies altijd een studie of cursus waarin je 1) jouw talenten kunt gebruiken en 2) waarin je jouw talenten kunt ontwikkelen. Lukt één of beide niet, dan is de kans dat je afvalt en je studie of cursus niet afmaakt zeer groot.

Meer info

Bekijk inhoud

Veel studenten studeren nooit af en veel van hen vallen al af in het eerste jaar. Hoe komt dat? Het gebeurt maar al te vaak dat studenten een opleiding of vakken kiezen waarin er geen beroep wordt gedaan op hun talenten. Met als resultaat dat zij minder succes en plezier ervaren. Zij raken gefrustreerd en gedesillusioneerd, wat uiteindelijk helaas maar al te vaak tot opgeven leidt.


Kies dus altijd een studie of cursus waarin je 1) jouw talenten kunt gebruiken en 2) waarin je jouw talenten kunt ontwikkelen. Lukt een of beide niet, dan is de kans dat je tussentijds afvalt en je studie of cursus niet afmaakt zeer groot. Met alle (financiële) gevolgen van dien.


De eerste stap naar het vinden van een studie die bij je past is dus het identificeren van jouw unieke talenten!

Meer kans op een baan!

Het goed onder woorden kunnen brengen van jouw talenten bij het solliciteren, geeft jou een absolute voorsprong op anderen. Plaats je talenten in je CV, motivatiebrief en vertel erover in je sollicitatiegesprek.

Meer info

Ook recruiters en (HR) managers zijn zich veelal bewust van het feit dat kennis en vaardigheden aangeleerd kunnen worden en dat persoonlijke talenten min of meer aangeboren zijn.


Omdat jij kennis en vaardigheden relatief gemakkelijk en op elk moment kunt aanleren, zijn zij hier vaak minder in geïnteresseerd. Maar al te vaak zijn zij meer geïnteresseerd in jouw persoonlijke talenten. Want ook zij weten: mensen die hun talenten gebruiken blijven langer werken bij het bedrijf, zijn minder vaak ziek, zijn gemotiveerder, hebben betere interacties met collega’s en presteren bovendien beter.


Genoeg redenen dus om jouw talenten terug te laten komen in jouw CV, motivatiebrief en sollicitatiegesprek en je op deze manier te onderscheiden van anderen!

Ontdek je talenten met de talententest

Iedereen wordt geboren met unieke en duurzame talenten! Kom erachter wat jouw talenten zijn.

Ontwikkel jouw talenten tot sterke punten en maak unieke combinaties van jouw talenten, kennis en vaardigheden.

Meer info

Ontwikkel je talenten. Doe de test!

Nadat je jouw potentiele talenten hebt ontdekt is het de bedoeling dat je jouw talenten ontwikkelt tot sterke punten. Een sterk punt bestaat uit de drie-eenheid van talenten, kennis en vaardigheden (zie figuur hieronder). Je ontwikkelt je talenten door als startpunt jouw dominante persoonlijk talent te nemen en daar vervolgens nieuwe kennis en vaardigheden aan toe te voegen. Zonder enige feitenkennis en vaardigheden zullen je talenten namelijk onbenut blijven. Het belangrijkste materiaal bij het ontwikkelen van sterke punten zijn echter jouw talenten. Kennis en vaardigheden kun je continue aanleren, jouw talenten zijn echter min of meer aangeboren en vanaf je 16e levensjaar duurzaam. Vanaf je 16e zul je het dus met jouw talenten moeten doen, veranderen doe je ze niet meer! Het spreekt voor zich dat het dus zeer wenselijk is om met jouw talenten aan de slag te gaan en deze vervolgens met kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.


Een sterk punt: De drie-eenheid van talenten, kennis en vaardigheden


Talenten zijn min of meer aangeboren en vanaf je 16e duurzaam.

Kennis en vaardigheden kun je op elk moment aanleren.

 

Het multplier effect!

Wanneer je kennis en vaardigheden aan jouw dominante persoonlijke talent koppelt, zal jouw ruwe talent als multiplier fungeren in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Talent (jouw natuurlijk manier van denken, voelen en gedragen)

X

Investering (tijd die je besteedt aan oefenen, kennis vergaren en vaardigheden verwerven)

= 

Sterk punt


Een eenvoudige rekensom:

Iemand met talent (2) die maximaal investeert (10) heeft een maximaal potentieel van (2 x 10 = 20). Iemand met talent (5) behaalt dus met 50% inspanning een hogere score (5 x 5 = 25) dan zijn voorganger en heeft een 2,5x zo hoog potentieel (5 x 10 = 50). Kortom, jouw persoonlijke talenten zijn het belangrijkste basismateriaal om jouw sterke punten te ontwikkelen.

Ga aan de slag met de talententest. Benut je talenten!

Kom erachter hoe je van 5% naar 80% van jouw tijd je talenten kunt gebruiken tijdens je studie, werk en/of vrije tijd.

Jouw Talenten zijn de sleutel tot succes!

Veel mensen zijn er van overtuigd dat het wegwerken van tekortkomingen leidt tot de beste ontwikkeling en prestaties. Dit is een grote misvatting! We presteren en ontwikkelen ons namelijk het best als we ons richten op onze talenten en sterke punten.

Olympisch kampioen Marc Lammers legt dit vanuit zijn ervaring haarfijn uit

Ga naar de Test