Solliciteren deel 3: De Motivatiebrief

Het hoofddoel van de motivatiebrief is om te worden uitgenodigd voor een gesprek. In je motivatiebrief geef je aan waarom je geïnteresseerd bent in de vacature en waarom je hiervoor in aanmerking denkt te komen. Je zult in deze brief je motivatie en ambitie aan de lezer moet proberen over te brengen. Net als je CV is de motivatiebrief je visitekaartje. Je kunt van deze gelegenheid gebruik maken om jezelf te onderscheiden van anderen.

 

1. Tips voor de opbouw

Niet iedereen schrijft de motivatiebrief op dezelfde manier en er zijn veel verschillende opties mogelijk. Toch zijn er een aantal basisregels die je kans op succes vergroten.

 

Voorbeeld opbouw

 

1. Inleiding en pakkende openingszin

2. Waarom zij? Functie en bedrijf?

3. Waarom jij? Relevante kwaliteiten / ervaring

4. Persoonlijke afsluiting en hoop op uitgenodigd te worden

 

AIDA-formule

 

Voor degene onder ons die graag werken met ezelsbruggetjes: gebruik de AIDA-formule. AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action en dit is precies wat je wilt bereiken wanneer je een sollicitatiebrief stuurt. De lezer moet geattendeerd worden op je competenties en moet geïnteresseerd raken in jou als kandidaat voor de vacature. Je wilt dat de lezer na het lezen van de brief graag kennis zou willen maken met degene achter de brief en, als allerbelangrijkste, je wilt dat de lezer actie onderneemt en je uitnodigt voor een gesprek. Houd deze doelen tijdens het schrijven van de brief in je achterhoofd en blijf je inleven in de gedachten van de lezer. Waar zou je zelf op letten als je tientallen brieven zou moeten lezen en dan een selectie zou moeten maken?

 

2. Typen motivatiebrieven

Globaal kun je onderscheid maken tussen twee typen motivatiebrieven: een open motivatiebrief en een sollicitatie naar aanleiding van een vacature.

 

Bij een open motivatiebrief reageer je niet op een specifieke vacature. In plaats daarvan ben je erg geïnteresseerd in het bedrijf waarvoor je solliciteert en denk je een bijdrage aan het bedrijf te kunnen leveren. Je moet in een open motivatiebrief dus zorgen dat het bedrijf interesse in jou als persoon krijgt. Dit zodat zij voor jou een geschikte plek binnen de organisatie gaan zoeken.

 

Een specifieke motivatiebrief schrijf je naar aanleiding van een vacature die je aanspreekt.
Hierbij is het vooral van belang om in te gaan op de specifieke kenmerken die in de vacature staan beschreven. Wat in ieder geval voor beide typen motivatiebrieven geldt, is dat je goed moet kunnen verwoorden wat je gedachten zijn.

 

3. Tips voor de inhoud

- Richt de brief altijd aan de juiste persoon. Weet je niet aan wie? Neem dan contact op met het betreffende bedrijf en achterhaal de naam van deze persoon. Zorg ook dat je geen spelfouten maakt in zijn/haar naam.

- Probeer in je woorden steeds snel tot de kern van de zaak te komen, gebruik geen al te moeilijke woorden of lange zinnen. Gebruik maximaal 1 A4-tje.

- Gebruik hetzelfde lettertype als in je CV.

- Ga in op de reden(en) waarom jij een vacature interessant vindt. Gebruik hierbij concrete relevante ervaringen van jezelf om deze interesse toe te lichten.

- Beschrijf jouw sterke punten (competenties) met betrekking tot de vacature waarvoor je de motivatiebrief schrijft.

- Sluit af met een duidelijk argument waarom je zelf denkt geschikt te zijn voor de vacature.

- Schrijf aan het einde van je motivatiebrief tot slot nog je wens uit om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek om je sollicitatie verder te kunnen toelichten.

- Als je brief af is, laat hem dan even aan wat andere mensen lezen, die zien vaak meer dan jijzelf en misschien kun je nog iets met de feedback.4. Tips voor de lay-out

Naast een pakkende inhoud is ook het uiterlijk van de brief minstens even belangrijk. Hieronder staan wat tips zodat jouw brief een verzorgde indruk maakt.

 

- Gebruik altijd wit en ongelinieerd A4-papier om de motivatiebrief op uit te printen.

- Gebruik witruimtes tussen de verschillende onderdelen van je motivatiebrief (inleiding,kern, slot).

- Zorg dat je schrijfstijl past bij de organisatie waarvoor je solliciteert. De keuze voor een meer formele of informele stijl hangt af van de organisatie en de functie waarop je solliciteert. Om hier een goede indruk van te krijgen, kun je bijvoorbeeld de website bekijken.

- Vermeld onderaan je motivatiebrief je bijlagen die je hebt toegevoegd aan je motivatiebrief (bijvoorbeeld CV & cijferlijsten);

- Voorkom spelfouten, grammaticale fouten en verkeerde woordkeuzes.

- Zet je handtekening met pen onderaan je motivatiebrief als je je brief per post verstuurt. Tegenwoordig ontvangen veel bedrijven je motivatiebrief echter liever per mail.

- Tot slot is het handig zelf een kopie van de (verzonden) brief te bewaren. Als je namelijk een uitnodiging voor een gesprek ontvangt, zal de brief in het sollicitatiegesprek terugkomen.

 

Voorbeeld Motivatiebrief
Klik hier om direct te downloaden

 

Een handige hulp woordenlijst
Klik hier om direct te downloaden